Ελαιόλαδο

Μια ελιά παντός καιρού με άριστο ελαιόλαδο!!!

100ml 

Τιμή : 1 ευρώ

Μεγάρων: Ελιά Μεσόκαρπη, ωοειδές σχήμα μεγαλομέτριος καρπός, είναι διπλής χρήσης. συλλέγεται για την παραγωγή λαδιού πολύ καλής ποιότητας, δηλαδή λαδοελιά και επιτραπέζια, πράσινη ή μαύρη. Άριστη αντοχή στο ψύχος και τον καύσωνα.Φύεται σ΄όλη την Ελλάδα. Φέρει και τις συνωνυμίες Βοβωδίτικη, Περαχωρίτικη και Λαδολιά, είναι γνωστή σ΄όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και με πολλές άλλες ονομασίες π.χ. λαδολιά, χουρμαδολιά, καλολιά, ποικιλία διαδεδομένη στην Αττική , Βοιωτία (Παρνασσό), Πελοπόννησο,Ήπειρο, Εύβοια και Φθιώτιδα

Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι κυμαίνεται γύρω στο 28% και με εντατικότερη καλλιέργεια φθάνει στο 35%. είναι μεσαίου μεγέθους και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού και αρίστης ποιότητας παρασκευή κονσερβών (πράσινες τσακιστές και μαύρες πατητές). Θεωρείται ποικιλία παραγωγική και ανεκτική στο ψύχος. Είναι δένδρο με μακριά μυτερά φύλλα. Ο καρπός ποικίλλει πάρα πολύ ως προς το μέγεθος και το σχήμα και μοιάζει πολύ με την Κορωνέικη μόνο ο καρπός της είναι πιο μεγάλος. Το δένδρο αντέχει στό ψύχος και στην ξηρασία και είναι πολύ παραγωγικό όταν δέχεται στοιχειώδεις έστω καλλιεργητικές φροντίδες και παρέχει λάδι αρίστης ποιότητας. Tο ελαιόλαδο από τις μεγαρίτικες ελιές διακρίνεται από αρκετό φρούτο και χορτάρι στη γεύση, με στοιχεία ανθών και αχλαδιού στη μύτη αλλά και την άριστη ποιότητα λαδιού που έχει σχεδόν μηδενική οξύτητα και δικαίως ονομάζεται έξτρα παρθένο. Ενδείκνυνται για την παρασκευή του τύπου επιτραπέζιων ελιών: ‘’χαμωλαίο’’, ‘’χαμάδες’’, είτε της ίδιας ποικιλίας: ‘’θρούμπες’’ Τη φτιάχνουν στο αλάτι,λιαστή ή ξυδάτη,ακόμη και χαρακτή ή στουμπιστή.

H ελιά για τους έλληνες έγινε το σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της νίκης.